Over Zuidema Kraan

Jan Zuidema richt in 1993 een hijskraanverhuurbedrijf op in Tollebeek, Noordoostpolder. Jan is sterk in meedenken en ontzorgen. Zijn eerste kraan is een 35-tons Liebherr PPM C380. Als de telescoopkraan buiten gebruik is, parkeert Jan die op de loswal van Tollebeek. In 1996 ruilt hij de kraan in voor een Liebherr PPM 480 ATT, een 45-tons hijskraan. Om voor de kraan een eigen stalling te hebben, schrijft Jan Zuidema zich in voor een bouwkavel. Die wordt in 1997 toegewezen en in 1998 bouwt hij hierop een loods van 800 m².

 

Marcel en Jan Zuidema samen in bedrijf

Zoon Marcel blijkt ook feeling te hebben voor kraanwerkzaamheden. Hij behaalt zijn papieren in 1999 en in 2000 koopt Kraanverhuur Jan Zuidema CV, zoals het bedrijf officieel heet, een extra kraan: een 35-tons Liebherr PPM C380. Een jaar later ruilt Jan zijn 45-tons kraan in voor een FAUN ATF 60-4. De kraan van Marcel ruilt het kraanverhuurbedrijf in 2005 in voor een Munster torenkraan, de ABK 30-55 met een bereik van 30 meter. Deze kraan is een groot succes, maar heeft te weinig capaciteit. In 2008 ruilt Zuidema de Munster in voor een Arcomet AF 38 met een giek van 38 meter. Met die lengte kan tot 1800 kg worden gehesen. Deze kraan bevalt erg goed. In 2014 wordt de FAUN ATF 60-4 na 13 jaar ingeruild voor een 60-tons Scania/Liebherr truckkraan.


 

Inspelen op elektrificatie

Anno 2018 doet Jan het wat rustiger aan en Marcel heeft versterking gekregen van medewerker Ate de Boer. Het blijft hun missie om opdrachtgevers te ontzorgen en zich flexibel op te stellen. De clientèle bestaat inmiddels uit aannemers, hoveniers, betonbedrijven, staalbouwbedrijven, dakdekkers en installateurs van zonnepanelen. Ook verzorgt Zuidema Kraan werkzaamheden op het gebied van waterzuivering en het zetten van rioolputten.

Om in te spelen op de elektrificatie schaft Zuidema Kraan in 2021 een Liebherr MK 73 aan. Deze kraan rijdt op een dieselmotor, maar kan op locatie worden ingeplugd in de bouwstroomkast. Daardoor kan Zuidema Kraan op de bouwplaats stil en emissieloos werken. Door deze elektrische inzet gebruikt de Liebherr minder brandstof en dat scheelt in de CO₂-uitstoot. Om verder te voldoen aan de Europese emissienormen zijn beide kranen uitgerust met een AdBlue-tank, die zorgt voor schoner rijden. Voor kraanopdrachten die lager bij de grond zijn, koopt Zuidema Kraan een Manitou MRT2150 met een mast van 21 meter. Deze Manitou-verreiker is ook te huur als hoogwerker voor aannemers. Kijk voor gegevens over ons kranenpark of onze hijsmiddelen op deze pagina’s. Neem voor meer informatie of een hijsopdracht contact op met Zuidema Kraan.

 

  • 30 JAAR
    HIJSERVARING
  • BINNEN 15 MINUTEN
    HIJSKLAAR
  • SPECIFIEKE
    HIJSMIDDELEN